Gästskribent Louise Edlund om hormonernas värld

LouiseEdlund-1_webb

Jag har bjudit in några mycket kunniga och spännande gästskribenter att skriva på  min blogg.

Den första gästbloggen kommer att handla om något som jag tycker är oerhört intressant och viktigt, nämligen hormoner och särskilt hormoner och kvinnokroppen.

Jag upplever själv hur starkt hormoner påverkar mig som kvinna på en mängd olika sätt. Många gånger på sätt som är svåra att tolka och förstå. Den traditionella sjukvården har ofta dålig kunskap om hur man hjälper kvinnor med olika besvär och gör inte alltid kopplingen till hormonella obalanser. Var hittar vi då den bästa hjälpen när hormoner börjar ställa till det i kroppen?

Först ut är Louise Edlund som har stor erfarenhet och kunnande om kvinnokroppen (och även manskroppen) och hur hormonerna påverkar oss så starkt.

Louise var en uppskattad och kompetent lärare under min kostrådgivarutbildning på mf Hälsoutbildningar. Hon gav oss en förståelse för hur stor roll som hormoner spelar för vårt mående och hur de påverkar kropp och huvud.

I slutet av hennes inlägg så presenterar Louise även ett intressant patientfall.

Välkommen Louise, jag lämnar ordet till dig.

Pusselbiten som fattades

Pusselbiten som fattas

Jag får ganska ofta frågan från en nyfiken omgivning: – Hur kom det sig att du valde att specialisera dig på kvinnohälsa och hormoner ?

Intressant hur det blir i livet. Jag bytte yrkesliv som 45-åring i mitten av 2000-talet efter många år på olika befattningar inom reklam, information och marknadsföring. Märkt av en utbrändhet och vilsen över att det var något annat jag ville. Mitt i alltihopa får mamma bröstcancer och går bort, bara 72 år gammal. Vi hade så mycket ogjort hon och jag. Pappa var också sjuklig och dog bara 3 månader innan mamma. Föräldralös inom tre månader. Sådana erfarenheter sätter sina spår. Jag lärde mig mycket om cancervård medan mamma var sjuk, jag började fundera mer och mer över hur livsstilen påverkar våra sjukdomar. Där kom min ursprungliga drivkraft liksom frågan; hur bra kan man må ? Så jag började skala ”min personliga hälsolök”.

Ett nytt yrkesliv tog vid med kostrådgivarutbildning, coachutbildning, mer om kommunikation och beteenden och jag sa tack och adjö till min dåvarande trygga anställning. Kastade mig handlöst in i en ny utmaning, starta hälsocenter på Kungsholmen i Sthlm tillsammans med 4 kollegor år 2007. Mf Hälsocenter blev en viktig skola, med eget terapeutrum och klientmottagning, delägare i vårt AB, lärare på mf Hälsoutbildningars (numera mf Education) Lic Kostrådgivare och Lic Personlig Tränare. Så spännande, så utmanande med allt nytt. Tuffa fantastiska år och att samtidigt få vässa mina kunskaper som terapeut i mitt nya yrkesliv del 2. När jag fyllde 50 var jag mitt uppe i en helt ny karriär inom hälsobranschen, det fanns – och finns – inget stopp för min vetgirighet. Jag älskar att lära nytt. Eleverna på utbildningarna och mina klienter tvingade mig att utvecklas på ett mycket positivt sätt – den bästa skolan man kan gå i.

Viktreduktion, rätt träning, kosttillskott, stresshantering, vad-vill-jag-egentligen – frågorna från klienterna i min egen verksamhet var många och ökade på mina kunskaper. Men det var någonting som fattades, en pusselbit jag saknade för att nå ända fram till de bästa hälsoresultaten för mina klienter.

Samtidigt började min egen hormonella berg-o-dalbana som kvinna. Det kallas förklimakteriet. Trötthet, oregelbundna blödningar, hjärndimma, inte samma ork med träningen, det hände mycket med kroppen jag inte kände igen.

Jag är en sökare, jag letar och lär tills jag finner, ett ständigt driv jag har i mig. Så jag sökte mig till föreläsningar om hormoner, jag fick upp ögonen på allvar för kvinnohälsa och hormoner i och med Mia Lundins intåg i Sverige hösten 2011. Vi hade henne som gästföreläsare på mf Hälsocenter. Våra vägar korsades aldrig yrkesmässigt även om öppningen fanns, men jag hittade andra intressanta människor i mitt nya nätverk som har lärt mig mycket och mängder med böcker att läsa. De senaste fyra åren har jag fullständigt dammsugit den svenska marknaden på litteratur kring hormoner, stress och binjurar, signalsubstanser, sköldkörteln, olika tester och hur de ska tolkas, rätt tillskott för rätt symtom – ingenting är för stort eller för litet för mig att gräva vidare i. Numera är det mest amerikanska faktaböcker som gäller för att vidareutveckla mig. Det finns för lite på svenska.

Jag förstår mig inte på kvinnor !

Har du hört någon säga så någon gång ? Nej, det är ju faktiskt inte så lätt. För det är ingen lek att vara kvinna. Vi förstår ju knappt oss själva. Hormoner huller om buller i livets olika skeden. Stress ovanpå det så blir det ännu snurrigare.  Sova för lite och glömma bort att äta riktigt mat och så är det jackpot – totalt kaos i hjärnkontoret.  Inte så konstigt att kroppen protesterar när en kvinna börjar banta mitt i alltihopa eller plötsligt träna som aldrig förr. Provar ”fem olika dieter” och inget händer. Vad är det som är fel ?

Det är hormonerna som talar. De där härliga hormonerna som gör dig till kvinna. Hormoner bryr sig inte så mycket om några extra kilon runt midjan, de lever sitt eget liv. Stadigt sjunkande från c a 35-40 års åldern och fram till menopaus då mensen upphör. Åtminstone om vi menar våra könshormoner. Men det är inte över då heller. Många kvinnor upplever månatliga PMS besvär även efter att mensen upphört. Precis som att kroppen har någon form av mensminne. Jippii!! Kvinnor 70 + har berättat för mig att just så är det och även jag som numera ”åtnjuter” menopaus  (ja, jag brukar skämtsamt säga så)  kan känna av det.

Hjärnan strejkar, nattsömnen uteblir, man blir orolig och ängslig för ingenting, lättstressad, retlig, många får vallningar, torr hud, linserna börjar skava i ögonen så irriterande, sexlusten är ett minne blott. Så här mår många kvinnor 45+. Om det kan glädja dig en smula så upplever männen liknande besvär fast på manligt vis. Det börjar komma fler förfrågningar från män som också lider av hormonella obalanser och det är jag jätteglad och stolt över. Vilket förtroende !

Så nu har jag min sista pusselbit och jag lär ständigt nytt. När jag arbetar då arbetar jag brett och djupt med funktionell medicin. Möjliggör för kroppen att hjälpa sig själv med olika åtgärder från flera håll. Klienter söker sig till mig när de tömt ut sina möjligheter att få hjälp via vården.

Så här kan ett typiskt klientfall se ut

Av förklarliga skäl kan jag inte redovisa samtliga parametrar i detta klientfall, utan gör en övergripande sammanfattning. Det finns sällan EN väg till lösning, det finns ofta ett flertal. Mitt arbete är att överväga den bästa vägen här och nu utifrån kända fakta och symtom kring klienten samt klientens ambition och plånbok. Alla har inte råd med alla åtgärder direkt.

Kvinna 42 år. Gift 2 barn: 7 och 9 år. Har googlat på sina symtom och hittat min hemsida via nätet. Söker mig för att få en total genomgång av sin hälsa och kostar på sig salivtest med alla steroidhormoner: östron, östradiol, östriol, progesteron, testosteron, dhea, kortisolkurva. Lider av ojämnt humör, frusenhet, stress, PMS, ansträngningsinkontinens och lätt torra slemhinnor, låg sexlust, viktuppgång runt midja och höfter. Några kg övervikt i övrigt.

Tränar 3-4 ggr/vecka både aerob och anaerob träning. Kosten: inte glutenfri, inte mejerifri. Äter ganska mycket kolhydrater men gör sunda val. Har provat LCHF tidigare, upplevde för stor energilöshet, vill nu satsa mer på GI-sänkning av befintliga kolhydrater. Tar inga kosttillskott. Har inga hormonpreventivmedel (p-piller, minipiller, hormonspiral, p-stav)

Mailar mig även genomförda blodprov på sköldkörtelhormoner via sin husläkare, har ett förhöjt TSH vilket ger signaler om att hypofysen försöker sätta mer fart på sköldkörtelns arbete. Tyvärr får jag inte fritt T3 med i provsvaret, enbart fritt T4. Det är viktigt för helhetsbilden att få alla parametrar.

Mina omfattande hälsoenkäter visar på en underfungerande sköldkörtel, hög stressbelastning,  lätt sockerberoende, östrogenbrist, progesteronbrist.
Salivtestresultatet från Labrix, USA visar på: lågt östriolvärde (det östrogen som är viktigt för slemhinnorna i underlivet och är med och påverkar slemhinnorna i övriga kroppen), lågt progesteronvärde (vanligt bland kvinnor 40+), normalt testosteron, förhöjt DHEA (vanligt vid stress) och en fas 2 av 3 vad gäller stressbelastning på binjurarna.

Åtgärdsförslag: mina rek omfattar alltid först och främst en period om 3 månader.

Tillskott av bioidentisk progesteronkräm ProgesterAll via huden, vitamin C i större doser (viktigt för binjurarna), B-komplex, magnesium, zink, Omega 3, Vitamin D3 till hösten/vintern. Binjurestöd för att skapa lite mer energi till livsstilsförändringar. Jag väljer gärna Cortrex från Thorne. Sköldkörteln lugnar vi oss med t.v. och koncentrerar oss på övriga förändringar först.
Som steg 2: Bio-PMT från Thorne för att lindra PMS besvär om inte ProgesterAll är tillräckligt. Även att prova östrioltillskott, t.ex Ovesterinkräm utvärtes i underlivet, som finns på Apotek receptfritt. Dock kan progesteronkräm även påverka slemhinnorna positivt, så man börjar med det om inte besvären är mer akuta.

Därutöver diskuterade vi sömn, träningsmängd, kostförändringar, stresshantering och trivsel på arbete, familjesituation etc. Jag arbetar alltid från flera håll samtidigt och använder både min kost- och näringskompetens samt min beteendevetarkompetens. Den här kvinnan är ett typiskt exempel på obalans i hela OAT-axeln. Jag har skrivit blogginlägg om den på min hemsida om du vill lära mer om det. Sök bara på OAT i sökfunktionen.

Vad hände med klienten sen

Inom 4 månader har hon lagt om kosten till paleoliknande och håller på att fasa ur mejeriprodukter, är ännu inte riktigt färdig med det. Progesteronkrämen har hjälpt henne mot PMS besvär och hon känner sig mindre svullen i kroppen. Energin är bättre och hon tänker mer på att lyssna på kroppen vad gäller stress, äter fortfarande alla kosttillskott och tänker fortsätta med det ett tag till. Hon har reducerat intaget av kaffe från 6 koppar dagligen till 2 vilket minskar belastningen på binjurarna. Hon släcker lampan senast 22.30 åtm 3-4 kvällar i veckan. Hon tar det lite lugnare med sin träning under en period och satsar istället på sköna promenader i en takt som ändå gör henne genomvarm. Bio-PMT är ännu inte testat, men hon har det som extra åtgärd om progesteronkrämen inte räcker till för just PMS besvären.

Sexlusten minskar alltid vid stress – för båda könen. Ännu är sexlusten  inte tillbaka på en nivå hon önskar, men hon och maken har en mer öppen dialog kring problemet och hon är nöjd med det t.v. Någon gång om något år kommer hon testa sina hormoner igen för att jämföra med första testresultatet. Mage/tarm har vissa obalanser som vi ska arbeta med när hon utvärderat sin kostförändring en tid.

Tack alla härliga klienter för att ni lär mig så mycket och tvingar mig att hela tiden vässa mina kunskaper.

*

Tack Louise för ditt intressanta inlägg om hormoner!

Du hittar Louise Edlund’s hemsida här. Louise driver även den slutna Facebookgruppen Louise Edlunds hormonforum.

/Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *