Lågkolhydratkost, livsstil, hälsa eller viktminskning?

woman-731887_1280

Jag följer många grupper på t ex Facebook som handlar om LCHF. Ofta debatteras varför man ska äta LCHF. En del äter LCHF främst av hälsomässiga skäl, kanske har de olika sjukdomar eller besvär, eller så vill de förebygga och är övertygade om att LCHF är en sund kost för att undvika moderna sjukdomar. Andra har viktnedgång som fokus. LCHF har konstaterats vara den effektivaste metoden för att gå ner i vikt enligt SBU-rapporten från 2012. Vissa fnyser åt det skälet och anser att LCHF ska ses som en livsstil och inte en bantningsmetod.

Enligt mig så spelar ingen roll varför du äter eller började äta LCHF. Skälet är ovidkommande. Du får alla fördelarna på köpet ändå.

Äter du LCHF för att gå ner i vikt så får du även hälsofördelarna på köpet. Även om inte övervikt direkt orsakar alla moderna sjukdomar så går dem hand i hand och är starkt kopplade till varandra och det metaboliska syndromet. Läs om metaboliskt syndrom i mitt gästblogginlägg på Swedish Paleo.
När du har ätit LCHF ett tag så märker du kanske att du, förutom viktnedgången, mår så fantastiskt mycket bättre att det blir en hållbar livsstil som är lätta att bibehålla.

Äter du LCHF för hälsomässiga skäl så får du ofta viktnedgången på köpet. Alla går dock inte ner i vikt men upplever ändå att hälsan blir så mycket bättre.

För mig är det fantastiskt att kosten kan göra så mycket för hälsan. Det finns inte ett recept som fungerar optimalt för alla. Vi är alla olika individer och lever på olika sätt. Vi har gener som skiljer sig lite åt. En del upplever sig som friska, andra känner av många besvär och sjukdomar. Den gemensamma nämnaren är att de flesta kan må mycket bättre av att optimera sin kost på olika sätt. En del mår bäst på strikt LCHF, andra på en mer liberal variant avseende kolhydrater. Andra äter Paleo som liknar LCHF men inte fokuserar lika mycket på lågt kolhydratinnehåll och mer fett men som utesluter mjölkprodukter och bygger på ren och naturlig kost.
Läs gärna mitt gästblogginlägg på Swedish Paleo där jag jämför LCHF och Paleo.

Andra anammar någon av dessa kostinriktningar för att maximera effekten av sin träning.

Diabetiker, både typ 1 och typ 2, upptäcker att LCHF är ett bra verktyg för att hantera och kontrollera sitt blodsocker för att kunna reducera insulin och mediciner. Jag har skrivit om detta i mitt blogginlägg Kost och diabetes.

Sist men inte minst. Du kan äta fantastiskt god mat samtidigt som du blir friskare och smalare!
På min hemsida hittar du många goda recept.

Oavsett orsak till att du äter LCHF eller Paleo och så länge du mår bra av det så är det en fantastisk livsstil!

 

One thought on “Lågkolhydratkost, livsstil, hälsa eller viktminskning?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *