Underbara grillspett med sidfläsk och lövbiff

Spett

Jag älskar grillspett! Varför bli mat så mycket godare på en pinne? J De här spetten med sidfläsk och lövbiff experimenterade jag fram häromdagen och de blev fantastiskt möra och goda. Jag gillar verkligen färskt sidfläsk. Det går att göra så mycket gott av det. Lövbiff på grillen var något nytt jag testade och resultatet blev väldigt lyckat.
Jag blandade inte köttet på spetten utan gjorde spett med bara sidfläsk respektive lövbiff. Det är för övrigt en bra idé att göra separata spett med kött och grönsaker då de har olika tillagningstid.
Till spetten serverade jag ugnsrostad zucchini med lök och chili och ett vitlökssmör. Lite coleslaw fanns kvar som fick hänga med på tallriken.

4 portioner

Grillspett

400-500 g färskt sidfläsk

400-500 g lövbiff

0,5 dl Tamarisoja (ekologisk och glutenfri)

1 msk sesamolja

0,25 dl raps- eller olivilja

1 msk balsamico

1 bit riven färsk ingefära

1 klyfta pressad vitlök

Salt & peppar

Blanda marinaden. Skär köttet i ca 3 cm breda remsor och blanda med marinaden. Låt stå i kylskåp minst en timme men gärna mer.

Vitlökssmör

200 g mjukt osaltat smör

2 klyftor pressad vitlök

1 msk torkad persilja

2 tsk havssalt, eller så mycket du vill ha

Rör ihop ingredienserna och forma till en rulle i bakplåtspapper. Lägg i kylen för att stelna (eller frysen om du har bråttom)

Coleslaw

500 g vitkål

1-2 grovt rivna morötter

2 dl majonnäs

2 msk dijonsenap

Salt och nymalen svartpeppar

Koka upp 2 liter vatten.

Strimla vitkål och häll i det kokande vattnet och låt sjuda i 5 minuter. Häll i ett durkslag och spola tills kålen blivit kall och låt rinna av. Blanda med morötter, majonnäs, dijonsenap och kryddor. Istället för dijonsenap kan du ha i lite riven pepperrot.

Rostad zucchini, lök och chili

200 C ugnsvärme

2 små eller 1 stor zucchini

2 gula lökar

1 röd chili

Skär zucchini och lök i bitar. Hacka chilin.

Lägg i en långpanna och ringla rikligt med olivolja över.

Strö gärna över någon torkad krydda. Jag tog torkad oregano. Salta och peppra.

Rosta i ugnen tills grönsakerna är mjuka, ca 20 minuter.

Blötlägg grillspett i trä 15-20 minuter för att de inte ska ta eld. Vira och trä upp köttet på spetten. Ta inte så mycket kött på varje spett och blanda inte. Grilla på grå glödbädd. Passa noga så de inte bränns för hårt.

Servera med grönsaker, coleslaw och vitlökssmör.

Hoppas det smakar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *